Якість харчування дітей в навчально-виховних закладах Баришівського району

Здорова дитина – надбання країни. І харчування має дуже важливу функцію – забезпечення дитячого організму основними поживними речовинами для підтримання життєдіяльності, росту, розвитку, підтримання імунітету – власне, збереження здоров’я дитини.

Період дитинства і юності супроводжується високою швидкістю росту і розвитку дитини, підвищеною руховою активністю. Все це потребує повноцінного харчування, максимальної збалансованості харчових раціонів, забезпечення білками тваринного походження з високою біологічною цінністю і повним набором незамінних нутрієнтів.

Наприклад, відсутність або дефіцит у раціоні харчування м’яса чи м’ясних продуктів призводить до розвитку у дітей залізодефіцитних анемій. Нестача риби, морепродуктів сприяє розвитку йодзалежних захворювань, відставання розумового розвитку, зниження процесів розумової працездатності, пам’яті, інтелекту та імунітету. Дефіцит овочевої продукції призводить до гіповітамінозів та авітамінозів, тощо.

Закон збалансованого харчування передбачає постійне надходження в організм необхідної кількості білків, жирів, вуглеводів та інших важливих поживних речовин, кожній із яких належить своя особлива роль в обмінних процесах організму. При цьому звертають увагу на забезпечення потреби не лише в основних харчових речовинах – білках, жирах і вуглеводах, але і на цілий ряд компонентів, які не синтезуються людським організмом, але є необхідними для правильного обміну речовин. До цих речовин відносяться: незамінні амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни, мінеральні речовини і мікроелементи.

Однак, слід зазначити, що при всій важливості основних і незамінних харчових речовин, для правильного перебігу обмінних процесів їх надлишок в харчуванні, як і нестача, шкідлива для людського організму, особливо для дитячого.

Різні відхилення в харчуванні дітей від вікової норми, можуть призвести до виникнення цілого ряду захворювань, серед яких: ожиріння, діабет, атеросклероз, авітаміноз, гіпервітаміноз, захворювання опорно-рухового апарату та інші. Особливо небезпечні порушення харчування в ранньому віці, їх наслідки можуть проявитись як на фізичному, так і на розумовому розвитку дитини.

Харчування є також одним із факторів ризику щодо виникнення хвороб органів травлення, разом зі спадковістю, порушенням протиепідемічного режиму, недотриманням правил особистої гігієни, недостатньою руховою активністю та підвищеним навантаженням.

Важливість процесу організації харчування дітей у навчально-виховних закладах обумовлена і епідеміологічною складовою. Адже саме з дотриманням вимог на усіх етапах – від постачання продуктів харчування і сировини до реалізації готових страв – пов’язана профілактика спалахів харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій в організованих дитячих колективах.

На сьогодні організацію харчування в загальноосвітніх навчальних закладах регламентують ряд нормативних та законодавчих документів. Серед них: Постанова Кабінету Міністрів України № 1591 від 22.11.2004 р. «Про затвердження норм харчування в навчальних та оздоровчих закладах»; «Санітарні норми і правила № 42-123-4177-86 «Умови, терміни зберігання продуктів, що особливо швидкопсуються», Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів» , спільні накази Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки від 01.06.2005 р. № 242/329 «Про порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», від 17.04.2006 р. № 298/227 «Про затвердження інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»; Постанова Головного державного санітарного лікаря України від 07.03.2002 р. № 10 «Про поліпшення організації харчування дітей та додаткові заходи щодо упередження спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в навчальних закладах України» та ін.

В загальноосвітніх навчальних закладах області, на виконання Закону України «Про охорону дитинства», за рахунок місцевих бюджетів організоване безкоштовне одноразове гаряче харчування учнів 1-4 класів. Аналіз організації харчування свідчить про недотримання норм харчування на одну дитину в день, і насамперед, через недостатнє фінансування.

Фізіологічні норми споживання основних продуктів таких як м’ясо, риба, молоко і молочні продукти, овочі, фрукти тощо не виконуються, харчування дітей залишається незбалансованим.

В 1 півріччі поточного року фахівцями санепідслужби області проведено 1793 перевірки дитячих та підліткових закладів, в яких організовано харчування дітей, в 610 (34%) із них виявлені порушення вимог санітарного законодавства.

В ході державного санітарно-епідеміологічного нагляду за організацією харчування дітей організованих колективів досліджено:

– 2053 готові страви на калорійність, у 119 випадках (5,8%) встановлено заниження калорійності;

– 571 страва на якість термічної обробки, відхилень не виявлено;

– 221 страва на вміст вітаміну «С», у 23 випадках (10,4%) мало місце порушення вітамінізації;

– 2694 проби страв на мікробне забруднення, 76 зразків (2,8%) не відповідали нормативним показникам;

– 17532 змиви на наявність умовно-патогенної мікрофлори, у 771 (4,4%) висіяна кишкова паличка із страв, обладнання, рук, одягу кухарів.

За порушення вимог санітарного законодавства на відповідальних осіб накладено 494 штрафи, вилучено з реалізації 344 кг неякісних та небезпечних харчових продуктів.

Вищевикладене свідчить, що в організації харчування школярів залишається невирішена ціла низка важливих питань щодо харчування дітей організованих колективів. Це в першу чергу достатнє фінансування, охоплення гарячим харчуванням учнів старших класів, забезпечення належної якості харчового раціону, рівня санітарно-освітньої та роз’яснювальної роботи серед дітей з боку вчителів, батьків, медичних працівників з питань гігієни харчування, дотримання правил особистої гігієни, тощо.

Запорукою забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя в дитячих колективах є чіткий та дієвий контроль за суворим дотримання чинного законодавства при організації харчування організованих груп дітей з боку фахівців державної санітарно-епідеміологічної служби, керівництва навчальних закладів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ,

Засідання комісії щодо моніторингу цін та якості продуктів харчування в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах Баришівського району

10 травня 2016 року відбулось засідання комісії з моніторингу цін та якості продуктів харчування в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах Баришівського району, в якому взяли участь начальник управління освіти, молоді та спорту Баришівської райдержадміністрації Брилюк Т.О., головний спеціаліст відділу освіти управління освіти, молоді та спорту Баришівської райдержадміністрації Деркач Н.М., методист районного методичного кабінету Бойко О.М., бухгалтер централізованої бухгалтерії Денисенко К.М, радник голови районної ради Гордієнко К.М та приватні підприємці Візір Л. П., Бурило О. О. На засіданні розглядалось питання встановлених цін постачальниками на продукти харчування та проаналізовано дотримання цінової політики відповідно поданим прайс-листам (таблиця 1,2,3,4). Денисенко К.М. зазначила, що ціна на вартість продуктів харчування, які постачаються в навчальні заклади збільшилась у постачальників Бурило О. О. та Попович С.В. в зв’язку з невчасною подачею до управління освіти, молоді та спорту Баришівської РДА змінених прайс-листів. Також на засіданні виносилось питання щодо збільшення витрат на харчування дітей в літній період з 01 червня по 31 серпня 2016 року на 10 відсотків для придбання свіжих овочів та фруктів відповідно рішення Баришівської районної ради від 04.02.2016 № 91-04-07 «Про встановлення вартості харчування однієї дитини та розміру батьківської плати в дошкільних навчальних закладах Баришівського району на 2016 рік». Зазначалось овочі та фрукти, які постачатимуться в навчальні заклади в літній період повинні бути сертифіковані та по можливості вітчизняної якості.

№ з/п Найменування товару Одиниця виміру Візір Попович Глушко Бурило
1. Крупа гречана кг. 33,50 35,00 33,00 30,49
2 Макароні вироби кг. 11,50 12,35 12,00 13,86
3 Цукор кг. 16,00 17,95 17,00 14,30
4 Сіль, 1,5 кг. п. 5,00 5,15 5,00 4,73
5 Олія рафінована 33,00 31,50 32,00 30,12
6 Лавровий лист, 20 гр. п. 5,00 5,00 5,00 8,32
7 Чай "Принцеса Гіта" п. 13,00 13,00 13,00 23,50
8 Фарш "Пятачок" кг. 67,00 67,00 65,00 57,33
9 Філе куряче кг. 65,00 66,00 65,00 62,98
10 Риба морожена Хек кг. 67,00 69,60 67,00 57,90
11 Яйця курячі шт. 1,90 1,50 1,60 1,35
12 Сир твердий кг. 91,00 90,00 87,00 85,19
13 Масло вершкове кг. 77,00 76,00 70,00 70,97
14 Молоко 2,5%, 1,0 л. п. 13,00 13,83 17,70 11,67
15 Сир кисломолочний кг. 50,00 50,00 48,00 69,90
Всього 548,90 553,88 538,30 542,61

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Про якість харчування дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів Баришівського району

Відповідно до наказу управління освіти, молоді та спорту Баришівської райдержадміністрації від 03.03.2016 № 76 «Про створення комісії щодо моніторингу цін та якості продуктів харчування в загальноосвітніх навчальних та дошкільних навчальних закладах Баришівського району» з метою посилення контролю цін та якості продуктів харчування створено комісію щодо посилення моніторингу організації харчування в загальноосвітніх навчальних та дошкільних навчальних закладах Баришівського району .

Комісією проведено 4 (чотири) засідання моніторингу цін та якості продуктів харчування в загальноосвітніх навчальних та дошкільних навчальних закладах Баришівського району на яких вже розглянулись питання встановлених цін постачальниками на продукти харчування та проаналізована цінова політика, якість продуктів харчування, які постачаються в дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади, харчування дітей відповідно до норм, організації харчування в пришкільних

Таблиця продуктів харчування, які постачаються до дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів Баришівського району

№ п.п.

Найменування

Постачальники

Виробник ,(вага)

ФОП "Візір"

Виробник , (вага)

ФОП "Попович С.В."

Виробник (вага)

ФОП "Глушко Г.М."

Виробник (вага)

ФОП "Бурило О.О"

1.

Крупа гречана

"Повна чаша" 1кг

38,00

"Олімп","Хуторок","Ситий пан","Премія","Васильківський хлібопродукт" 1 кг

42,00

ТОВ"Тестметрстандарт" м. Житомир

39,00

ТОВ"Терра" 1 кг.

30,49

2.

Крупа манна

"Повна чаша" 1кг

9,50

"Олімп","Хуторок","Ситий пан","Премія",1 кг

10,50

ТОВ"Тестметрстандарт" м. Житомир

9,50

ТОВ"Терра" 1 кг.

9,97

3.

Крупа перлова

"Ситий двір" 1 кг

8,00

"Олімп","Хуторок","Ситий пан","Премія",1 кг

8,85

ТОВ"Тестметрстандарт" м. Житомир

9,00

ТОВ"Терра" 1 кг.

7,00

4.

Рис довгий

"Ситий двір" 1 кг

19,00

"Олімп","Хуторок","Ситий пан","Премія",1 кг

19,50

Пакестан

20,00

ТОВ"Терра" 1 кг.

15,48

5.

Борошно

"Біла Церква" 1 кг

9,00

"Біла Церква" 1 кг

9,45

ТОВ"Столичний млин"

10,00

"Хуторок" 1 кг

9,13

6.

Цукор

"Ситий двір" 1 кг

16,50

"Олімп","Хуторок",1 кг

17,05

"Галичина" м. Тернопіль

17,00

"Глобинський цукровий завод " 1 кг

15,00

7.

Олія рафінована

"Злат Олія" 1 л.

33,00

ТМ"Златко",ТМ"Злат Олія",Премія "Світлана" 1 л.

31,75

ПП"Іващенко" м.Київ

"Щедрий дар", 1л.

30,12

8.

Томатна паста

"Гурман" 0,5 л

16,00

"Лиман","Господарочка" ,0,5 л.

16,85

ТОВ "Агро ЛТД"Одеська обл.

16,00

ТОВ"Асс",0,5 л.

16,86

9.

Фарш свинний

"П ятачок" 1 кг

67,00

"П ятачок" 1 кг

67,00

"П ятачок"Нива переяславщина

67,00

ТОВ "Експансія"

57,33

10.

Філе куряче

"Наша ряба" 1 кг

67,00

"Миронівський хлібопродукт"

66,00

"Наша ряба" 1 кг

65,00

ПОТ"Оріль Лідер"

62,98

11.

Бедро куряче

"Наша ряба" 1 кг

44,00

"Миронівський хлібопродукт"

43,85

"Наша ряба" 1 кг

43,00

ПОТ"Оріль Лідер"

31,20

12.

Печінка куряча

"Наша ряба" 1 кг

35,00

"Миронівський хлібопродукт"

35,00

"Наша ряба" 1 кг

29,00

ПОТ"Оріль Лідер"

48,74

13.

Риба морожена

"Аргентинська" 1 кг

67,00

"Аргентинська" 1 кг

70,85

"Херсон холод"

67,00

"Херсон холод"

59,97

14.

Яйця курячі

"Полтава" 1 шт.

1,90

"Ясен світ",Березань,Полтавські"

1,50

Агрофірма "Березанська п-ф"

1,60

Ясен світ

1,35

15.

Сир твердий

"Охтирка" 1 кг

91,00

"Глобино","Тульчинка"

90,00

ТОВ "Промінь" Бориспіль-Пирятин

87,00

ТОВ"Марківський сир завод"

85,19

16.

Масло вершкове

Переяславський молокозавод 1 кг

77,00

"Віста" 72-73%

76,70

Яготин маслозавод ,ТОВ "Промінь фуд" 78%

70,00

ТОВ "Гранд молочний продукт"

70,97

17.

Молоко

Переяславський молокозавод 1 л.,2,5%

13,00

"Гармонія","Полтава","Яготин" 0,9л,2,6%

12,50

Яготин маслозавод ,ТОВ "Промінь фуд" 78%,0,9л.,2,6%

16,00

Яготин маслозавод ,ТОВ "Промінь фуд" 78%,0,9л.,2,6%

12,87

18.

Сметана

Переяславський молокозавод 0,45 кг,21%

18,50

"Гармонія","Полтава","Яготин" ,0,4 г,21%

15,00

Яготин маслозавод ,ТОВ "Промінь фуд",0,4 л.,21%

20,00

Яготин маслозавод ,ТОВ "Промінь фуд",0,4 л.,21%

15,93

19.

Сир кисломолочний

Переяславський молокозавод 1 кг,9%

50,00

"Гармонія","Полтава","Яготин" ,1 кг,18%

50,00

ТОВ "Промінь фуд" м.Бориспіль,18%

48,00

Яготин маслозавод ,ТОВ "Промінь фуд",0,4 л.,21%

78,90

20.

Чай

"Принцеса Гіта",90 гр.

13,00

"Принцеса Гіта",90 гр.

13,00

ТОВ "Ексімтрейд"Броварський р-н,90 гр.

13,00

ТОВ"ТЕС"

23,50

ВСЬОГО

693,40

697,35

647,10

682,98

Кiлькiсть переглядiв: 398