Чорний день в історії України

2019-05-02

/Files/images/novini/foto_2019/01042019/P90426-110546.jpg

Вже минуло 33 роки від чорної дати в історії України. В ніч на 26 квітня 1986 року сталася величезна техногенна катастрофа: на Чорнобильській атомній електростанції стався вибух четвертого енергоблоку атомного реактора. Як говорили вчені, це була «помста мирного атома». Науковці та урядовці визнали, що основною причиною катастрофи стали недоліки реактора. Він не відповідав сучасним вимогам безпеки, його система аварійного захисту виявилася невдалою.

Працівники ЧАЕС на той час не мали навіть уявлень про справжні масштаби цієї аварії, про надзвичайну шкоду здоров’ю «розгніваного атома». Пожежу, яка розбущувалася вночі 26 квітня, кинулися приборкувати робітники станції, пожежні бригади, які й прийняли на себе найсильніший удар, отримавши величезні дози опромінення. Більше ста чоловік віддали своє життя в перші місяці після катастрофи, померши від опромінення.

Над жителями Чорнобиля та Прип’яті нависла загроза життю. Населення стали евакуйовувати в незабруднені зони. Люди залишали свої маєтки, меблі, одяг, покидали рідні місця. Навіть змушували це робити і тих, хто не хотів, адже все навколо стало забрудненим атомними частками, які несли смерть.

Внаслідок Чорнобильської катастрофи найбільше постраждала Київська область. Радіоактивного ураження зазнали 44 % її території, де проживало близько одного мільйона осіб. Іншими словами, «мирний атом» вразив кожного другого жителя області, в тому числі майже 270 тисяч дітей.

Сьогодні, 26 квітня, учні 2 класу мали змогу уявно здійснити подорож до місць цієї жахливої події. Діти з хвилюванням переглядали кадри тогочасної хроніки, активно ділились своїми враженнями від побаченого, емоційно висловлювали свої почуття.

Надзвичайно схвилювали фото і відеоматеріали покинутого міста Прип’яті, де нема крику і сміху дітей, де завмерли каруселі і гойдалки, де гуляє тільки вітер та простягають до неба гілки дерев, що виросли на дахах порожніх будинків.

А свої емоції діти виразили у малюнках.

Учні 7 класу випустили газету «Чорнобиль не має минулого часу».

Полуцька Віра Миколаївна,

класовод 2 класу

Волошинівського НВК ім. Р. Лужевського

Кiлькiсть переглядiв: 287

Коментарi