Доторкнутись до прекрасного

2019-11-07

/Files/images/novini/foto_2019/01112019/IMG-4d40da9870ab4f93e1ae49a287ebfbc3-V.jpg

Мрія – це те, що не можнащебачити, але цевжеіснує в уяві – цеплід наших прагнень,нашоїфантазії.Мріїміняютьсяпротягомжиття, але буваєщолюдинабагато часу тратить для здобуттяомріяного. Здобувачіосвіти Волошинівського НВК ім. Р. Лужевського мріялипро цікавуподорож до незвичайнихмісцьУкраїни. Аджешкільніекскурсії — чудоваможливістьдізнатисябагато нового і цікавого про містакраїни, вякій вони живуть.

З 24 по 27 жовтняздобувачіосвіти Волошинівського НВКім. Р. Лужевського здійснилиподорож до м.Чернівці та Кам'янець-Подільський.

ГостинноїхзустріломістоЧернівці – центр найменшої в Україніобласті, яка складається з двохісторичнихрегіонів - ПівнічноїБуковини та Бессарабії.Вонорозкинулосяна мальовничихпагорбах, якітерасамиспускаються в долину річки Прут.Чернівціщеназивають «українськимВіднем», «маленьким Парижем» та «українськоюПрагою».Цегарнемісто для прогулянок та естетичної насолоди.

Вдихаючиаромат загадковості,дітибулина прийомі у Птаха - щастя, ходилипо «чарівному» рушникові та загадувалибажання.Навіть,побувалисправжніми артистами, коли виконувалипісню “Червона рута” на тому місці, де вона вперше прозвучала.

Гуляючинайвідомішоювулицею, яка носить ім'я Ольги Кобилянської, мализмогупрокататись на чарівнійкареті. Далі дорога привела до чернівецькоїРатуші на Центральнійплощі. Щоднярівно о 12:00 тут розігруєтьсясправжнявистава: на всічотиристоронимістазвучитьмелодія «Марічки», яку грає трубач у буковинському народному костюмі.

Завісатаємничості та романтики оповилаучнів, коли вони опинилисьбілянадзвичаноїспоруди, яка увійшла в історіюмістапідназвою «будинок-корабель».

Дітибулинадзвичайноздивовані, коли потрапили до особливогомісця, якевражаєвишуканою красою та розкішшю - колишньоїРезиденціїбуковинськихмитрополитів, у якійнинірозмістивсяБуковинськийнаціональнийуніверситетім. Ю. Федьковича. Цейдивовижний комплекс будівель (головний корпус, пресвітерія та духовна семінарія разом з церквоюТрьохСвятителів), бувзведений у другійполовині ХІХстоліття. Не забулитакожвіддатишанугероямЧернівців, якізагинули у війні на Сході.

Післяоглядовоїекскурсіїпо містуЧернівці з незабутнімивраженнямидітивирушилидо Кам’янця-Подільського — міста, де оживаєісторія. ОдногоізнайдавнішихмістУкраїни.Розташованевоносередмальовничихлісів і величнихскельПоділля. Цемісто стало для нас яскравимвідкриттям. Виявляється, Кам’янець-Подільськийпосідаєтретємісце в Україні (післяКиєвата Львова) за кількістюісторичних та культурнихпам’яток. Близько 200 найціннішихоб’єктівзберігаютьтаємниці колись могутньогостародавньогопоселення.Цеунікальнемістозісвоїмнеповторним колоритом. Йогоназивають містом семи культур. У Кам’янціпротягомбагатьохстолітьперепліталисякультури і традиції семи народів: українців, вірменів, поляків, литовців, турків, росіян і євреїв. Цепоєднаннярізнихзвичаїв,вірувань створило своєріднуатмосферу, відображену в архітектурі Старого Міста.

Важкоуявитиекскурсію без Кафедрального костелу— єдиного у світіхристиянського храму з мінаретом, без Ратуші, без Міськихукріплень. ОсобливовразилавсіхКам’янець-Подільська фортеця — визначнапам’ятка Старого міста.Учніненаче перенеслись в давнину, відчули себе справжнімилицарями, адже на цьомумісцізнімавсяфільм “Про доблесноголицаря Айвенго”

Та несподіванкою для всіхвиявиласьекскурсія до Бакоти – першоїстолиціДністрянськогоПониззя.Затамувавшиподихдітислухалирозповідьекскурсовода про незвичайнетаємничемісце. Важкобулоуявити, щоколись тут жили люди, вели господарство, садили дерева, вирощувалилікарськірослини, а тепер - це долина,наповнена водою. Поручізнадзвичайнонасиченою, цікавоюісторієюзниклоїБакоти, не меншпривабливоювиявиласьрозповідь про скельно-печерниймонастир- духовнийосередокподільського краю.Цемісцезбереглосьчастково, а обвал скеліпоховавпід собою багато загадок.

Гуляючимивимощенимивуличкамиміст, оглядаючиунікальністаровинніхрами, найвидатнішіпам’ятки та споруди, милуючиськраєвидами,здобувачіосвіти Волошинівського НВК ім. Р. Лужевського мимоволі перенеслись на кількасторіч назад та отрималибезлічвражень, перегорнулище одну цікавусторінкусвогожиття.

Щобдітипоринули в атмосферу життяПодільського та Чернівецького краю, пройшлиневідомими стежками та побачилипобачилипотаємну красу печер та лісів, доторкнулисядушею до прекрасного, педагогічнийклектив, батьки та учні Волошинівського НВК ім. Р. Лужевського дякують за пліднуспівпрацюагенствуMakintour (Голуб Олені, Деркач Анні) за організаціюгарноговідпочинку для здобувачівосвіти, екскурсоводам - Наталії Андрусяк (туристичнеагенствоBuktravel),Любові Дяченко, Тарасу Горобняку.За організаціюпідвозудітей- Бойко ОленіМиколаївні та директору НВК - Прядці Л.Т.

Верховод О.Д., класнийкерівник 7 класу

Волошинівського НВК ім. Р. Лужевського

Кiлькiсть переглядiв: 259

Коментарi